Vicenç Villatoro inaugura brillantment els Encontres a Beniarbeig 2020

Biblioteca, Notícies, Notícies Destacades

Estás en: Inici » Notícies » Vicenç Villatoro inaugura brillantment els Encontres a Beniarbeig 2020

Abans de la guerra… una fractura en el temps” és el títol amb què Vicenç Villatoro va abordar la tesi fonamental de la seua exposició davant un públic nombrós que omplia la Biblioteca Municipal de Beniarbeig, en el que va estar la primera conferència de la setena edició dels Encontres 2020 “La Guerra (1936-39) segons els nostres ecriptors”.

Per a Villatoro, el segle XX no es pot explicar sense tenir en compte els conflictes bèl·lics; però tant com les guerres mateixes, hi compta l’abans i el després.

Servint-se d’exemples literaris com ara El jardi dels Finzi Contini, de Giorgio Bassani, el conferenciant constata com en el “després” hi ha la tendència a idealitzar l’”abans” davant la destrucció que suposa el pas la tempesta armada. Villatoro, a més, repassà altres obres de referència com Sense destí d’Imre Kertész i Pedra de tartera de Maria Barbal abans de fer referència especialment a Un home que se’n va i El retorn dels Bassat en què ell mateix exposa i exemplifica, després d’una guerra, dos temes que se’n deriven: la migració i la identitat.

Quant al primer, cal distingir tres tipus d’individus: els que se’n van, els que es queden i els que tornen al lloc d’origen. Pel que fa a la identitat, l’escriptor de Terrassa destaca dos punts igualment essencials: la terra, la de l’origen i la de destinació, i la tinta, és a dir les lectures que conformen la personalitat dels protagonistes o potser caldria dir de les víctimes de les guerres.

La propera conferència, “La Guerra Civil de 1936-39 a través de les ulleres de Vicent Andrés Estellés” a càrrec d’Aina Monferrer, tindrà lloc el dia 27 de febrer a les 19:30 h.

Et pot interessar:

Skip to content