Creació del grup de voluntariat “Riu Girona”, dins del Projecte Rius de la Fundació Limne

Notícies, Notícies Destacades

Estás en: Inici » Notícies » Creació del grup de voluntariat “Riu Girona”, dins del Projecte Rius de la Fundació Limne

Un dels elements ambientals més característics del nostre poble és, sense dubte, el riu Girona. Es tracta d’un riu mediterrani, de cabal irregular, que presenta variacions molt notables tant al llarg de l’any com de manera interanual. Això pot suposar menystenir el seu interès, amb la falsa idea que només els rius més cabalosos i de llarg recorregut són dignes d’atenció i estudi. Un fet que també és conegut pel que fa als ecosistemes terrestres, on la manca d’una vegetació de port arbori, de boscos, és considerada popularment com un signe de pobresa florística. Res més lluny de la realitat, com bé saben els ecòlegs que no es cansen de destacar l’interés i la singularitat dels ecosistemes mediterranis, siguen terrestres o aquàtics.

Des de ja fa anys la Fundació Limne, amb seu a València, s’encarrega de promocionar la custòdia i valoració dels rius valencians per part de grups de voluntaris que, amb recolzament municipal, vigilen les condicions ambientals dels mateixos. Una de les seues línies d’actuació és l’anomenat Projecte Rius. Amb desenes de grups de voluntaris constituïts al llarg del País Valencià, Limne arreplega tots els anys multitud de dades sobre la biodiversitat fluvial i la qualitat ecològica de les aigües continentals de la nostra comunitat autònoma.

D’altra banda, en relació al riu Girona, disposem de dades des de l’any 1.991, obtingudes a través de diversos treballs realitzats per alumnat de batxillerat dels instituts Roc Chabàs i Xebic, de Dénia i Ondara respectivament, dirigits pel seu professorat de Biologia i Química. Alguns d’aquests treballs van ser mereixedors de premis a la investigació científica juvenil en convocatòries d’abast estatal i han estat objecte de publicació en revistes, com ara l’Aiguadolç, de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta.

Tot això ens porta a la creació d’un grup nou de voluntaris que actualitze la informació disponible sobre l’ecologia del riu, aporte aquesta informació a la Fundació Limne periòdicament (primavera i tardor) i contribuïsca a la posada en valor d’un ecosistema tan immediat i significatiu per a Beniarbeig i altres pobles de la Rectoria. El proper dilluns, 20 de març de 2.023, a les 19.30 h, a la biblioteca municipal, farem una primera reunió on començar a parlar del tema i organitzar-nos.

Fins aleshores, salut i riu!

Juli Pasqual i Trilla (julipasqual@hotmail.com)

Et pot interessar:

Ves al contingut