David Trallero ens explica el seu nou llibre “Iglesia San Juan Bautista 1733”

Notícies, Notícies Destacades, Noticies Festes

Estás en: Inici » Notícies » David Trallero ens explica el seu nou llibre “Iglesia San Juan Bautista 1733”

La història de Beniarbeig mostrada a través de la parròquia

Després de La educación en Beniarbeig 1827-2015 (2015), el beniarbegí David José Trallero Bautista (Barbastro, 1959) continua amb la seua aportació a la bibliografia local amb Iglesia San Juan Bautista 1733 (2020), amb la que ha volgut recopilar la història de la parròquia de Beniarbeig.

Segons el mateix autor, no ha volgut «que se centre únicament en el temple i el patrimoni material, com puguen ser les pintures, sinó es vol abastar tots els elements de la parròquia, entenent a aquesta com a la comunitat». És per això que l’obra té un plantejament holístic, i hi estan presents l’arquitectura, però també es fa un repàs a l’evolució de la litúrgia, a l’ordenació de la missa, a la música i al calendari de les celebracions cristianes locals, posant al centre de tot això a les persones que ho han fet possible, no només als rectors de la parròquia, sinó també a tots els qui en tenen cura de l’església i tota la seua activitat.

Es tracta d’un volum en el que la fotografia té un lloc prominent, amb el que s’aconsegueix que la lectura de les més de 500 pàgines no resulte tediosa, cosa a la que també contribueixen els exhaustius llistats i relacions que, a banda de documentar els raonaments de l’autor, també poden satisfer als més curiosos. En aquest mateix sentit, pel que fa a l’acte lector, per a Trallero «el llibre no està pensat sols per a llegir-lo de principi a fi, ja que es pot anar consultant aleatòriament els apartats que més ens abellisquen, detindre’ns en un llistat que ens interesse o repassar les fotos que ens fan recordar el passat».

Tant l’anterior llibre dedicat a l’educació com el seu blog personal són proves fefaents del seu interès per la història i tradicions beniarbegines, una passió que ell mateix reconeix argumentant que «com se sap, jo no sóc nascut a Beniarbeig, però des de que vaig arribar ací m’he interessat per la història del poble i de les persones d’ací, crec que la curiositat per allò local és una de les millors maneres d’integrar-se en un lloc». Però a la pregunta de per què va triar aquesta temàtica, ens explica que «tot va començar un dia conversant amb Don Melchor [rector de Beniarbeig 1995 1998] va ser ell qui em va preguntar si sabia d’on provenia el patronatge de Sant Roc en les festes locals». És a partir d’eixe moment quan Trallero comença a investigar i a recopilar material relacionat amb la parròquia, una tasca sense la qual avui en dia ens resultaria més complicat conèixer alguns aspectes ben curiosos, com que l’encarregat de la construcció del temple va ser José Uberos, nascut a Aiora (la Vall de Cofrents) en 1640, que el 22 d’octubre de 1598 va tindre lloc un procés inquisitorial contra el beniarbegí Jerónimo Bueso, o que en el s.XVIII ací va exercir com a rector Juan Buatista Herán Arand, el qual estava estretament relacionat amb persones de referència de l’època, com Gregori Maians i Siscar (Oliva, 1699 – València, 1781).

Encara que la història parroquial es remunta a molts anys abans, Iglesia San Juan Bautista 1733 pren com a referència la data en que es va finalitzar l’església dedicada a Sant Joan Baptista, un homenatge que Trallero ha volgut fer a aquesta, ja que segons ell, «més enllà de les creences religioses de cadascú, els temples deuen ser espais de tranquil·litat i de pau, que conviden a la reflexió amb u mateix». Aquesta voluntat integradora dels temples també s’ha vist traslladada a la portada, on la silueta original de l’església s’ha vist modificada de manera que la part de la dreta recorda a la forma d’un natzaré, mentre que la de l’esquerra s’assembla a un minaret musulmà, fent referència així a la religió predominant en aquest poble fins a l’expulsió dels moriscos al 1609.

Per a tots aquells que estiguen interessats en el llibre, la biblioteca ha incorporat uns quants exemplars al seu fons, i en el cas d’aquells que desitgen adquirir-lo, el seu preu de venda és de 20€ i es troben a disponibles en els dos forns de la localitat.

 

Et pot interessar:

Skip to content