Juan José Mas Escrivà (Beniarbeig, 1961) és el quart alcalde de Beniarbeig, des de la restauració democràtica. La seua trajectòria professional ha estat majoritàriament vinculada al sector del transport, en el qual actualment està com a conductor professional. Entre les seues aficions es troben el senderisme, el pàdel i el futbol, molt vinculades a l’àrea d’esport, de la que també se n’ocupa, juntament amb les d’urbanisme, personal i Policia Local.
Entre la seua experiència política hi consten quasi dues dècades de dedicació en el govern local, des de que l’any 1995 s’integrara com a regidor d’agricultura i esport en l’equip de Luís Gil Pastor, de qui també seria tinent d’alcalde en la legislatura 2007-2011.
Després d’un any i mig en el càrrec, quina valoració fas? Ser alcalde és com ho esperaves?
La veritat és que en l’actual situació de pandèmia, sí que es nota que hi ha més pressió en el càrrec, perquè s’han generat nous problemes o s’han intensificat els ja existents. Tot això li dona al càrrec una dosi extra d’exigència, que fa que quan alguna cosa no t’ix bé, te’n vages disgustat cap a casa, però que quan aconsegueixes alguna cosa difícil, la situació de satisfacció també se sent i t’ajuda a continuar treballant per a resoldre els problemes de les persones, que és el que sempre intentem. Sé que tot no ho podem solucionar, ja que moltes coses no estan en la nostra mà, però el que sí que cal fer sempre és escoltar.
Enguany fa 25 anys que vas agafar per primera volta l’acta de regidor, quins canvis veus d’aquella època a ara en la forma de fer política i de governar?
Pense que la base és la mateixa; buscar el bé comú, mantindre una bona relació amb la ciutadania, associacions, empreses, etc. Però allò que sí que me n’adone és que les noves tecnologies, com és el cas de les xarxes socials, ens permeten connectar més fàcilment amb els veïns i veïnes. És més fàcil saber què volen i alhora també que tots estiguen assabentats del funcionament del govern local i de l’actualitat municipal. Crec que s’ha guanyat en transparència.
Quina valoració fas de la repercussió del COVID-19 a Beniarbeig i com es preveu que afecte això d’ara endavant al nostre poble?
S’ha de pensar que veniu d’una situació on tot es va tancar, l’escola, el consultori mèdic, l’hostaleria i ens hem quedat sense festes. Per tant venim d’una situació greu, que després hem anat intentat recuperar, però és obvi que estem encara en una situació delicada. De fet, per ara a l’ajuntament es continua atenent amb cita prèvia.
Com ningú sap com evolucionarà la cosa, desconeixem quin serà l’abast total d’aquesta crisi, però pel que estem veient està afectant a tots els aspectes de la vida, i també està fent-ho en la gestió municipal. Per exemple, l’acabament i inauguració del Teatre-Auditori s’ha retardat molt més del que es preveia i s’han invertit més de 15.000€ per a que alguns dels nostres veïns puguen fer front a necessitats bàsiques. Òbviament, tot això repercuteix en els pressupostos de 2021, perquè per una part ens han sorgit despeses que no comptàvem amb elles, i per l’altre costat deixarem d’ingressar també d’alguns llocs. Tenim ajuda de la Diputació d’Alacant i de la Generalitat Valenciana, però així hi tot harem de fer grans esforços per intentar evitar que tot això afecte el menys possible a la vida de beniarbegins i beniarbegines.
Durant els últims anys, les escoles esportives han anat reduint fins a quedar només la pilota. Quin és el problema de l’esport base local i què es pot fer al respecte?
En aquests moments tenim una situació molt desigual en l’esport base, perquè per una part tenim la que és considerada la millor escola de pilota de la Comunitat Valenciana, a la vista està tots els premis que estan rebent. Però per una altra banda han desaparegut la resta d’esports, perquè no hi ha suficients xiquets. Per la nostra part, estem intentant moure-ho un poc, aquest estiu hem fet l’activitat de multiesport durant quatre caps de setmana seguits, i ara en la nova oferta d’extraescolars també hem inclòs el multiesport amb una doble intenció, en primer lloc que l’absència d’equips locals no siga un impediment per a que els xiquets i les xiquetes perden el contacte amb l’esport, i alhora que puga servir de germen d’algun equip, de l’esport que siga.
En quina situació es troba el PGOU (Pla General d’Ordenació Urbana)? Com afectarà al poble la seua aprovació?
El PGOU va nàixer farà quasi 20 anys, quan encara governava Luís Gil Pastor, i si no passa res, per fi, a principis de l’any nou estarà aprovat, la data exacta de no la sabem, ja que depèn de la Diputació d’Alacant.
Tindre-ho aprovat suposa una reordenació del model urbà de Beniarbeig, bàsicament perquè serà el que ens marca en un futur cap on i com ha de créixer el poble. D’aquesta manera, alguns terrenys que ara són agrícoles passaran a ser urbanitzables i també, es redueix l’altitud màxima dels edificis a planta baixa i dues altures, una mesura que ja es va aprovar amb l’antic equip de govern. També ens permetrà dotar de parcel·les als propietaris que van haver de cedir els seus terrenys on ara hi ha instal·lacions municipals, com el poliesportiu o l’escola, ja que porten molt de temps esperant.
Pel que fa a les infraestructures municipals, quan està prevista la inauguració del Teatre-Auditori i quin és el proper objectiu?
A gener ens agradaria inaugurar l’auditori, perquè per dins està acabat i també ja estan finalitzant els accessos. Creguem que la primera actuació deu anar a càrrec de la Unió Musical Beniarbeig, així que ara estem gestionant amb ells com i quan ho podem fem. Per descomptat, s’inaugurarà amb la meitat d’aforament, que seran unes 150 persones, per això supose que farem dos passes.
Pel que fa a properes infraestructures, a curt termini tenim pensat habilitar una segona pista de pàdel, ja que s’està utilitzant moltíssim. També anem a renovar els parcs infantils, perquè els actuals estan ja molt deteriorats i també hem de tancar el soterrani de l’auditori, per a que la banda puga assajar allí. Totes eixes actuacions les farem a través del Pla Planifica de la Diputació d’Alacant.
Com es pot vore, en aquest moment la prioritat és acabar de dotar les infraestructures ja existents, que no és poca cosa, per exemple a principis de l’any nou instal·larem el sistema d’aire condicionat a les aules del CEIP Benicadim, una actuació de vora 30.000€ i de la que ens farem càrrec l’Ajuntament a través del romanent de l’any passat.
Per últim, amb el Nadal ja tocant a la porta, voldries llançar algun missatge als ciutadans?
Crec que ja ho he dit en altres ocasions, però vull aprofitar per agrair-ho públicament de nou. Estic molt orgullós del comportament que la ciutadania de Beniarbeig va tindre durant el confinament. Va ser veritablement exemplar.
Ara venen unes dates complicades, i de la mateixa manera que a hores d’ara pense que ja no cal explicar allò que podem fer i allò que és millor estalviar-se, sí que m’agradaria recordar que el Nadal és una època de solidaritat i de pensar amb els demés. Per això vull fer una crida a la responsabilitat, i vull també demanar un esforç extra. Sé que el poble de Beniarbeig és capaç de fer-ho, perquè així ho va demostrar durant el primer estat d’alarma. Hem de pensar que d’això depén no només la nostra salut, sinó la de les persones més arrimades i estimades, i tant jo com la resta de l’equip de govern, esperem que tots pugeu passar amb elles un bon Nadal i un bon Any Nou.